Windows 10 IP b. 10565

Mezi novinkami sestavení 10565 Windows 10 Insider Preview najdeme integraci Skypu do univerzálních aplikací Windows, parciální vylepšení stěžejního browseru Microsoft Edge a změny v uživatelském rozhraní.

ikona Windows 10

Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Co přináší sestavení 10565 Windows 10 Insider Preview?

V pondělí 12. října Microsoft uvolnil náhled Desítek číslo 10565 pro rychlejší okruh účastníků Windows Insider Program. Mezi novinkami najdeme integraci Skypu do univerzálních aplikací Windows, parciální vylepšení stěžejního browseru Microsoft Edge a změny v uživatelském rozhraní.

Integrace Skypu do univerzálních aplikací Windows

Funkce Skypu budou nadále integrovány přímo v systému Windows 10 prostřednictvím univerzálních aplikací Messaging, Phone a videohovory Skype. Tyto aplikace dle Gabea Aula, šéfa vývoje operačního systému, „rychlo a snadno umožní bezplatné volání a posílání zpráv ostatním uživatelům Skypu prostřednictvím telefonních sítích, mobilních internetových sítí 3G a 4G a Wi-Fi“. Integrace přímo v systému by se měla projevit například snadným odpovídáním na zprávy přímo z notifikačního Centra akcí, aniž by bylo třebas otevírat příslušnou aplikací.

Microsoft Edge

Microsoft v novém buildu dovybavil Edge náhledy panelů v pozadí. Funkce se inicializuje při najetí kurzorem na ouško panelu podobně jako v v Opeře. Na rozdíl od Opery ovšem náhled nepřekrývá současný panel, je mnohem menší – v podstatě jeho velikost vymezuje velikost ouška neaktivního panelu. Další novou funkcionalitou ústředního prohlížeče Windows 10 je synchronizace záložek a položek seznamu K přečtení. Microsoft Edge tak zatím pouze dohání funkcionální výbavu ostatních browserů.

Cortana

Virtuální asistentka Cortana je zase o dva chlupy inteligentnější. Jednak umí – v rámci svých schopností – pochopit ruční poznámky a nastavit připomenutí kombinujíc data z poznámek a informace o pohybu uživatele/zařízení v prostoru a čase. Jednak nyní prolézá i emaily vztahující se k trávení volného času a umožní vám nastavit si upozorňování třeba na základě potvrzení objednávek lístků do kina – a třeba ho i spárovat s nalezením a objednáním odvozu prostřednictvím aplikace Uber.

Uživatelské prostředí

Uživatelské prostředí patří k neustále dolaďovaným prvkům nových Windows. Nyní je možno systémově zvoleným tématem dobarvit i horní panel s názvem okna. Stačí navigovat do Nastavení – Přizpůsobení – Barvy a zapnout možnost Zobrazit barvu v nabídce Start, na hlavním panelu a v centru akcí.

Build 10565 také obsahuje nové ikony. Změny se dotkly především ikon nejrůznějších zařízení připojovaných k systému a také Editoru registru. Vylepšena byla i kontextová menu nabídky Start, která rozšíří možnosti nastavení a úpravy jednotlivých položek.

Zdroje