Spartan dostal samostatný build 10049

Fast ring Windows build 10049 má za úkol jedinou věc: představit projekt Spartan, technický náhled příštího prohlížeče Windows 10.

Microsoft Edge

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Windows 10 TP sestavení 10049: Spartan

Nové, rychleji distribuované sestavení číslo 10049 Windows 10 Technical Preview si na svět pospíšilo za jediným účelem: představit projekt příštího prohlížeče Windows zvaný Spartan.

Spartan běží na vykreslovacím jádře Edge, což je osekaný a svižnější fork jádra Trident původního Internet Exploreru. Je v něm integrována anglicky mluvící Cortana, která by v budoucnu měla přinést zcela novou podobu virtuální asistence při zpracovávání informací. Mimo jiné by měla být schopna extrahovat z navštíveného webu prioritní informace a ty okamžitě v zahuštěné a přehledné podobě zobrazit v separátním panelu. Např. u restaurací by nám takto mohla naservírovat adresu, mapu, otevírací hodiny a odkaz na rezervaci.

Spartan obsahuje také funkci Inking – opoznámkování procházených webů a nasdílení těchto poznámek. Při její inicializaci se otevře samostatný horní panel a ten nám umožní vybrat barvu a tvar poznámkových čar, použít gumu na zbavení se již nechtěných poznámek, využít textového okna a napsat poznámky klasicky na klávesnici a celé poznámkování si uložit či nasdílet.

Dále v novém prohlížeči – či až v jeho finální verzi najdeme:

  • čtecí mód – usnadňující přečtení dlouhých textů;
  • seznam stránek k přečtení – načítající dané weby po otevření prohlížeče bez připojení;
  • podporu tisku do PDF;
  • podporu doplňků prohlížeče.

S dalšími vydáními Windows 10 Technical Preview se budou objevovat nové funkce a opravy chyb. Finální prohlížeč založený na projektu Spartan by měl Microsoftu umožnit opět se utkat s velkou čtverkou konkurenčních browserů.

Zdroje