Mozilla chystá zdokonalení JPEGu

Mozilla chce zdokonalit stávající formát JPEG. Prvním výstupem této snahy je komprimační knihovna mozjpeg 2.0.

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Mozilla chce zdokonalit JPEG

Nejnáročnější na šířku přenosového pásma je streamované video. Pokud jde však o běžný internetový provoz, tak v něm si nejvíce ukousnou obrázky. A to hlavně ztrátové formáty – i když jsou optimalizovány směrem k velikosti souboru. Proto se hledají cesty, jak tyto ztrátové formáty zdokonalit. Mozilla se vydává směrem zdokonalení současného formátu JPEG.

Mozilla není jediný vývojář toužící po optimalizaci obrázkového formátu. Už v roce 2010 představil Google formát WebP, což je ztrátový i bezztrátový kompresní formát – statický ekvivalent video kodeku WebM. Lidé v Mozille ovšem problematiku vidí jinak: proč vyvíjet nový formát, když můžeme zdokonalit starý JPEG, který je široce podporován? K tomuto závěru dospěla:

  1. interní analýzou, která ukázala, že ani WebP, ani formáty JPEG XR či HEVC-MSP nemají vůči klasickému JPEGu jednoznačnou výhodu;
  2. na základě vývodu, že optimalizace široce podporovaného formátu přinese více užitku než globální rozšíření sice optimalizovaného, ale široce nepodporovaného nového formátu;
  3. a konečně kvůli tomu, jak je JPEG definován. JPEGová specifikace totiž pouze popisuje, jak se má chovat dekóder obrázku, zatímco zakódování zůstává nespefikováno.

Z těchto důvodů se Mozilla vrhla na zdokonalování JPEGu. Prvním výstupem jejího úsilí je komprimační knihovna mozjpeg 2.0, díky níž se velikost souboru sníží o 5 – 15 % ve srovnání s použitím rozšířené knihovny libjpeg-turbo.

Práce na mozjpeg 2.0 se přitom točí především kolem bezztrátové části procesu. Hlavní ideou této práce je zaměření se na ty aspekty obrázkového výstupu, vůči nimž je lidské oko vnímavější – např. jsme obecně vnímavější vůči chybám v jasu než chybám v barvách. Dle Mozilly tak sice googleovský WebP dosahuje lepších výsledků obecně, ovšem její JPEG si bude vést v charakteristikách, které jsou podstatné pro lidské oko, minimálně stejně dobře.

Zdroje